بازگشت اخبار
تاریخ انتشار: 07/06/1403
12: 20  : ساعت
نوع مطلب: خبر

کارگاه فنی جریان‌های برگشتی آبیاری
کارگاه فنی جریان‌های برگشتی آبیاری
کارگاه فنی جریان‌های برگشتی آبیاری


کارگاه فنی "جریان ­های برگشتی آبیاری" توسط گروه کار توسعه پایدار سامانه‌های آبیاری در مزرعه کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران و با همکاری شرکت آب منطقه‌ای اصفهان، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و کمیته منطقه‌ای آبیاری و زهکشی اصفهان و به میزبانی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان در تاریخ 24/05/1403 به‌صورت حضوری و مجازی برگزار شد. در کارگاه مذکور جمعی از استادان دانشگاه، متخصصان و کارشناسان ارشد علوم منابع آب و آبیاری و زهکشی و دانشجویان شرکت کردند.

در ابتدای جلسه مهندس حسن ساسانی مدیرعامل شرکت آب منطقه­ای اصفهان با برشمردن نقش و اهمیت جریان­های برگشتی آبیاری اظهار کرد: برگزاری دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی در حوضه زاینده‌رود که آب شرب، صنایع و کشاورزی وابسته به یک منبع آبی است، جایگاه بسزایی دارد. استفاده از تحقیقات و مشارکت کارشناسان و محققان ملی و منطقه­ای با زمینه‌های علمی و فنی گام مهمی برای شناسایی مسائل و چالش‌های حوضه در این زمینه است و می­تواند به ارائه راهکار و پیشنهاد برای استفاده از جریان­های برگشتی آبیاری منجر شود. امیدوار هستیم برگزاری این کارگاه­ها در استفاده پایدار از منابع آب مؤثر باشد. در ادامه دکتر حسین دهقانی سانیج رئیس گروه کار توسعه پایدار سامانه­های آبیاری در مزرعه کمیته ملی و رئیس موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی به بیان محورها و ضرورت برگزاری نشست و اهداف آن پرداخت. محورهای نشست شامل جریان­های برگشتی آبیاری و عوامل مؤثر بر آن، استفاده مجدد از جریان­های برگشتی آبیاری، تعیین مقادیر کمی و کیفی جریان­های برگشتی آبیاری، مدیریت جریان­های برگشتی آبیاری و اثرات محیط زیستی جریان­های برگشتی آبیاری بود و تلاش شده بود سخنرانی­ها در راستای پاسخگویی به این محورهای برنامه ریزی باشد.

سخنرانان نشست به ترتیب دکتر حسین دهقانی سانیج (عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی)، دکتر سعید مرید (استاد دانشگاه تربیت مدرس)، دکتر حسین انصاری (استاد دانشگاه فردوسی مشهد)، دکتر فرزین پرچمی (عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی)، دکتر اسماعیل ادیب مجد (مدیریت یکپارچه منابع آب حوضه زاینده‌رود)، مهندس سعیده موسوی­پور (شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان)، مهندس حسین عابدیان (شرکت مهندسین مشاور زایند آب) بودند. در ادامه نشست، شرکت‌کنندگان پرسش­ها، نظرات و پیشنهادهای خود را بیان کردند.

در پایان جلسه دکتر حسین دهقانی سانیج در جمع­بندی جلسه ضمن تشکر از سخنرانان بیان داشتند که بر اساس این سخنرانی ها کشور از دانش کافی در خصوص آب برگشتی برخوردار است، و ضرورت دارد به این دانش توجه داشته و آن را در برنامه ها و سیاست گذاری ها بکار گیرد. ایشان بیان داشتند، آب برگشتی قابل‌برنامه‌ریزی مجدد برای مصرف نیست. به‌طوری که نمی‌توان برای تولید آب برگشتی مداخله کرد و همچنین نباید روی مصرف آب برگشتی برنامه‌ریزی و به عنوان یک آب جدید در سایر مصارف آن را بکار برد. در هر دشتی که آب برگشتی وجود دارد باید آن را به عنوان بخشی از چرخه پایدار آب همان دشت در نظر گرفت.

تصور اینکه در کشاورزی باید آب برگشتی وجود داشته باشد، کاملاً غیرعلمی و غیرکاربردی است، کشاورزان صنعت گران بخش تولید مواد غذایی پایه کشاورزی هستند و نمی‌توان به معیشت و اقتصاد شغل آن‌ها توجه نکرد و انتظار داشت بخشی از آب در اختیار را در چرخه غلط نفوذ عمقی و رواناب هدر دهند تا به‌صورت مصنوعی جریان برگشتی ایجاد شود، از طرفی اگرچه در برخی از قطب های  کشاورزی به دلیل نوع سنگ بستر، شیب، توپوگرافی، نوع مدیریت آب و اقلیم آب برگشتی وجود دارد، در بسیاری از قطب های کشاورزی امکان وجود آب برگشتی غیرممکن است.   برای شفافیت و تکمیل این موارد نشست تخصصی تکمیل در آینده نزدیک برنامه­ ریزی و اجرایی می­شود.

 



www.irncid.org Copyright © 2011 , All rights reserved.
Email : irncid@gmail.com
Designed & Developed By SheedGraphic Multimedia