در ۲۵امین اجلاس کمیسیون بینالمللی آبیاری و زهکشی که آبان ماه ۱۴۰۲ در کشور هندوستان با حضور بیش از ۱۲۰۰ نماینده از ۴۰ کشور جهان برگزار شد، ایجاد کارگروه ویژه توانمندسازی زنان در مدیریت آب به تصویب هیئت اجرایی کمیسیون مذکور رسید و «نرگس ظهرابی» از ایران به عنوان ریاست این کارگروه از سوی کمیسیون بینالمللی برگزیده شد.
هدف اصلی این کارگروه ویژه، توانمندسازی زنان در زمینه مدیریت پایدار منابع آب
و مدیریت آب کشاورزی در کشورهای عضو کمیسیون بینالمللی آبیاری و زهکشی است. این امر با افزایش مشارکت زنان در فرآیندهای تصمیمگیری و سیاستگذاری در سطوح مدیریتی و حکمرانی آب محقق خواهد شد.
این کارگروه با همکاری کشورهای عضو ICID و سازمانهای بینالمللی، برنامههای مختلفی را برای توانمندسازی زنان در مدیریت آب با هدف دستیابی به مدیریت بهتر منابع آب اجرا خواهد کرد. این برنامهها شامل: شناسایی فرصتهای مشارکت زنان در سطوح حکمرانی و تصمیمگیری، بررسی تجارب جهانی موجود و مدلهای موفق بینالمللی در توانمندسازی زنان در حوزه آب، ایجاد بستری برای تعریف پروژههای بینالمللی برای توانمندسازی زنان در مدیریت آب و تهیه پیشنهادات و نسخههای عملیاتی به منظور استفاده از ظرفیتهای بالقوه زنان در راستای مدیریت بهینه آب در سطوح منطقهای، ملی و بینالمللی است.
بنابراین گزارش، جمهوری اسلامی ایران بالغ بر ۵۰ سال است که به عضویت کمیسیون بینالمللی آبیاری و زهکشی درآمده و در یک دوره سه ساله (۲۰۱۷ ـ ۲۰۱۴)، سعید نیریزی از ایران ریاست این کمیسیون بینالمللی را بر عهده داشته است.
علاوه بر این، در سنوات گذشته آقایان کهکشانی، فرهودی، برقی، نیریزی، شیعتی، امامی، احسانی، سلامت و خالدی نیز به عنوان نایب رئیس و رؤسای گروههای کاری این کمیسیون بینالمللی انتخاب شدهاند. «نرگس ظهرابی» نخستین زن ایرانی است که به عنوان رئیس گروه کار ویژه این نهاد بینالمللی انتخاب شده است.
ظهرابی در حال حاضر عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز است. وی در طی بیش از یک دهه فعالیت در این کمیسیون، رئیس و دبیر اجرایی برنامه تحقیقات بینالمللی آبیاری و زهکشی ـ مرکز منطقهای ایران (IRPID-IRN) و عضو کمیته مشورتی این برنامه در کمیسیون، عضو گروه کار توسعه ظرفیت، آموزش و تحصیلات (CDTE)، عضو گروه کار همبست آب، غذا، انرژی (WFE-N)، عضو گروه کار دهمین اجلاس شورای جهانی آب (WWF10) در این کمیسیون است. همچنین وی عضو هیئت اجرایی کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران و کمیته منطقهای آبیاری و زهکشی خوزستان است.
ایجاد این کارگروه ویژه، اقدامی مهم و ارزشمند در راستای تحقق اهداف توسعه پایدار و نشاندهنده توجه ویژه این کمیسیون به نقش زنان در مدیریت آب به منظور مدیریت مؤثر منابع آب است. این کارگروه میتواند نقش مهمی در توانمندسازی زنان در مدیریت آب ایفا کند و به آنها کمک کند تا نقش پررنگتری در این حوزه داشته باشند. این امر میتواند به بهبود مدیریت آب و دستیابی به اهداف توسعه پایدار کمک کند.
کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران، این موفقیت را به جامعه علمی و اجرایی کشور تبریک عرض مینماید.